A következő megálló: Kodály körönd

Szeretem az Andrássy utat, tavasztól őszig sokszor sétálok végig a Hősök terénél lévő irodánktól az Oktogonig. Az egykor gyönyörű villák, paloták szegélyezte út folyamatosan változik, megújul. A sugárút középső szakaszán, a Kodály köröndön viszont mintha megállt volna az idő: négy, egykor fenségesen szép épülete közül egyet felújítottak, egy még lakottan omladozik, egy üresen várja az enyészetet vagy megújulást, de a negyedik sorsa teljesen bizonytalan. Pontosan két éve, 2014. július 15-én lángok csaptak fel az épület tetőterében a szigetelés javítása közben. A következmények máig láthatóak és sokkolóak.

Manapság nincs olyan újság, internetes portál amely ne közölne terjedelmes írásokat, elemzéseket az építőipar szárnyalásáról, az ingatlanárak emelkedéséről, a felújítás, az energiahatékonyság növelésének szükségességéről és az ehhez igénybe vehető támogatásokról, hitelekről. Rengetegen tervezik az otthonuk felújítását, korszerűsítését, számolgatják az igénybe vehető támogatásokat, böngészik a netet, hívnak tervezőt és mesterembert. Ha összeáll a csapat és megvan a pénz, akkor belevágnak.

Az esetek többségében az „elintézendők listájáról” lemarad a biztosítás. Ha támogatásból, hitelből fedezzük a munkálatokat, akkor kötelező biztosítást kötni. Ez vagy van vagy a bankban megköti a kislány, aki olyan szépen mosolyog a pult mögött, és különben sem ad pénzt, ha nem nála kötjük meg, akár ért hozzá, akár nem (általában nem ). Különben sem lesz baj, csak a fél házat bontjuk le és építjük újjá… legyünk pozitívak.

A lakás- és társasházbiztosítások egy komplex feltételrendszer alapján térítenek kárt, jellemzően minden társaság feltétele kicsit eltérő, egyedi. Van, amelyiknél csak építési engedélyhez kötött munkáknál kell speciális záradékot alkalmazni, van amelyiknél bármilyen felújításnál szükséges módosítani a szerződést. A szerződést lehet módosítani akár egy hét vagy egy hónap időtartamra is, ameddig a munkák tartanak, így az ehhez kapcsolódó költség minimális. Lakásnál, családi háznál néhány ezer forint, de társasháznál se több tíz- húszezer forintnál. Bejelentése egyszerű, faxon a biztosítónak, személyesen az ügyfélszolgálaton vagy a biztosítási alkuszt kell felhívni, hogy intézze el.

Mielőtt elkezdjük otthonunkat modernizálni, lakályosabbá tenni, korzózzunk végig az Andrássy úton. Kezdjük az Erzsébet téren, sétáljunk végig a nyüzsgő teraszok között, üljünk le az egyikre, igyunk egy jó kávét. Vágjunk át az Oktogon sűrű forgalmán, majd csodáljuk meg a pusztuló és megújuló bérpaloták sorát, és végül a Kodály köröndre érve gondolkozzunk el azon, hogy végiggondoltuk-e rendesen otthonunk felújításának menetét vagy kimaradt valami.