Fáj a dereka? És fejfájást kap a gondolattól, hogy kivizsgálásra menjen?

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód már önmagában okozhat derékfájást, de ha odébb akarunk tolni egy bútort, vagy felemelnénk egy nehezebb tárgyat, könnyen becsípődhet a derekunk.

És akkor a fájdalomtól elgyötört arcunkra még az a rémület is kiül, hogy ezt mennyi idő alatt tudják meggyógyítani?

Első lépés, hogy háziorvoshoz megyünk beutalóért. Mivel nem történt baleset, nem is fáj minden percben, nem hívunk mentőt vagy megyünk az ügyeletre.

Kivárjuk a sorunkat a háziorvosnál, aki ír beutalót a reumatológushoz. Ide időpontot kell kérni. Ha szerencsénk van, ezt meg tudjuk oldani telefonon, és pár napon belül, de van, hogy csak egy-két hét múlva szakorvos előtt ülünk. Ő mormog, megvizsgál, és elküld röntgenre. Újabb beutaló, újabb telefonálás, újabb napok telnek el.

Hogy fáj-e még a derekunk? Már a fejünk is. De már kaptunk receptre fájdalomcsillapítót.

A röntgen eredménnyel visszamegyünk a reumatológiára, persze újra időpontot kell kérni, és ekkor kapjuk meg a szükséges kezelésekre a beutalót. Fizioterápia, gyógytorna, ezekre persze újabb időpontokat egyeztetünk, és nem másnap lesz az első kezelés.

Eltelt minimum egy hónap, kivettünk pár nap szabadságot, és még mindig fáj a derekunk.

Biztos nincs más megoldás?

Ha magán egészségbiztosítást kötünk, a derékfájás kialakulásakor hívjuk fel a 24 órás telefonos asszisztenciát, aki a panaszunk alapján már akár másnapra bejelent egy szakorvoshoz.

Itt sorban állás nélkül megvizsgálnak, majd a további diagnosztikai időpontokat is egyeztetik nekünk. Egy-két napon belül elkezdődhetnek a kezelések, ha nagyobb a baj, akkor a röntgen mellett MR vizsgálatot is végeznek rajtunk.

Nem kell a vizsgálatok miatt több napi szabadságot elpazarolnunk, nem kell idegeskednünk, hogy a várakozás közbeni napokon hogy vészeljük át fájdalomcsillapítókkal ezt az egész procedúrát.

Nem izgulunk azon, hogyha több hálapénzt adtunk volna, biztosan hamarabb sorra kerülünk, hiszen magán egészségbiztósítással rendelkezve minden vizsgálat és kezelés a biztosítón keresztül lesz kiegyenlítve.

Legalább így a feje nem fájdul bele a derékfájásba.