építőmunkás a magasban

Törvénybe törve…

Gondolatok az építőipar kötelező felelősségbiztosításához

Előre hallom a tömegek kórusát: „Már megint valami sarc, lehúzás!”, “Mi sohasenem okoztunk kárt, nem is fogunk!”és “Úgysem fizet az a fránya biztosító!”

Az építési vállalkozásoknak ez plusz költség, ami kevéssé öröm, ráadásul a bankok és a megrendelők egy jelentős része kér építésszerelés-biztosítást is, ami szintén költség, ráadásul a kétfajta biztosítás szolgáltatása között van átfedés.
A felelősségbiztosítások alapján a biztosító mentesíti a biztosítottat a másnak okozott kár miatti kártérítési kötelezettség teljesítése alól a szerződésben meghatározott feltételek szerint.

Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a biztosítottal szemben lép fel valaki kártérítési igénnyel, akkor a biztosító ennek jogosságát vizsgálja, és amennyiben a károkozás tényét vagy mértékét vitatja, abban az esetben az álláspontját jogi fórumok előtt is megvédi.
Eszerint a felelősségbiztosítások nem csak arra jók, hogy valaki másnak jó legyen, csak annak nem, aki díjat fizet. A biztosítók évtizedes-évszázados tapasztalatokkal rendelkeznek kártérítési ügyekben, szükség esetén igazságügyi szakértőket, jogászokat bíznak meg egy-egy kártérítési ügy kapcsán… és fizetik a költségeket.

A megrendelőket pedig egyértelműen védi a szabályozás: a beruházás, felújítás után még 3 évig akkor is megtérülnek a „gondos” mesteremberek általi barkácsolásból eredő esetleges károk, ha az adott cég már rég nem létezik, felszámolták, megszűnt… elveszett.

Ha a vállalkozások megfelelő felkészültségű biztosítási szakemberrel dolgoznak együtt, aki a szükséges biztosítások paramétereit összefésüli, akkor a plusz költség mértéke jelentősen enyhíthető.