banán

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Egyre több portálon, utazási és pénzügyi magazinban olvashatjuk, hogy külföldre utazóknak az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását ajánlják.Kicsit felhúzott szemöldökkel olvasgatom  ezt szakmai fórumokon, szerintem mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy mit vállal, vagyis mire jó és mire nem jó ez a kártya.

 

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem garantál ingyenes szolgáltatásokat!

Ott kezdődik a történet, hogy a kártyát csak az OEP és az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el. Tessék ezt megbeszélni mondjuk eszméletlenül a helikopter vezetővel, ne vigye Önt a legközelebbi ellátóhelyre, mert ha nincs szerződve, akkor ki kell fizetni a költségeket.

 

Az egyes országok egészségügyi rendszere ugyanis különböző lehet (sőt, különböző is!), ezért simán előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyek mondjuk Magyarországon ingyenesek, egy másik országban pénzbe kerülnek.

Kiragadott példaként sorolnám:  Ausztriában a recepten található tételenként 4,25 EUR-t kell fizetni, Bulgáriában vizitdíjat, ami a minimálbér 1%-a, Csehországban a gyógyszerfelírási díj 30 cseh korona, Németországban a kórházi ellátási 10 EUR naponta, a gyógyszerek önrésze pedig akár a teljes áruk, azaz 100 % is lehet.

Sokszínűbb a fizetnivalók tételes sora, szívesen küldök az érdeklődőknek erről anyagot. 🙂

Ezek önrészek, ami saját zsebből megy, senki nem téríti meg és fizeti vissza.

 

Egyes tagállamok (Belgium Franciaország, Luxemburg) területén előfordulhat, hogy a betegnek meg kell előlegeznie a társadalombiztosítás által fedezett összeget, magyarul ki kell fizetnie az ellátásának költségeit és egyszer majd, ha a külföldi és a magyar biztosító elszámol egymással, akkor visszakapja. Tessék szépen kivárni.

 

Az sem mellékes, hogy mindig olyan összeget fizet a társadalombiztosító, amennyit magyarországi ellátás során fizetett volna. Ha például az spanyol tengerparton balesetet szenvedünk, és az spanyol egészségügyi ellátó lényegesen magasabb áron kezel bennünket, mint a hazai, akkor a különbözetet saját magunknak kell állni, mivel mi Spanyolország területén csak azon ellátásra és csak olyan mértékig vagyunk jogosultak, mint az spanyol állam biztosítottai.

 

Szóval mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

A semminél több, egy jó vastag saját pénztárcával túlélésre igen, másra pedig keress bennünket, válaszd a biztonságot és köss utasbiztosítást!

 

Forrás: OEP, HR-portal.hu