tervrajz

A lépcső, ami nem ér le a földig

Amióta műszaki biztosításokkal foglalkozom, nem találkoztam olyan tervezővel, kivitelezővel, aki kárt okozott. Persze csak a másik oldalon, kárszakértőként és a biztosítók kárpéldáiban lehet látni csak ilyenek eseteket.

2017-től kötelező az építés- tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás!
Gondolt arra, mennyi időt takarít meg, ha nem kell keresnie melyik a legolcsóbb, hol a legtökéletesebb?
Megvizsgáljuk, hogy projektre vonatkozó vagy állandó szerződés a legelőnyösebb Önnek.
Ha van tervezői felelősségbiztosítása, akkor összevetjük a jelenlegi jogszabályokkal és tájékoztatjuk a módosítás lehetőségeiről.

2016-ban egyszerűsödött a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén az építési engedélyezési eljárás, aminek elnevezése 2017.01.01.-től egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység.

Kinek kell építés- tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás kötni?
Építészeknek, vagy más szakági tervezőknek, fővállalkozó kivitelezőknek, akik egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet végeznek és az építtetővel szerződéses kapcsolatban állnak.

Milyen tevékenységre kell a biztosítást kötni?
Az építészeknek vagy más szakági tervezőknek az általuk vállalt tervezési és tervezői művezetői tevékenységgel okozott károk megtérítésére. Fővállalkozó kivitelezőknek pedig az általuk vállalt építőipari kivitelezési tevékenység kapcsán okozott károk megtérítése.

Mikor kötelező megkötni a biztosítást?
A tervezőnek legkésőbb a tervezési szerződés megkötésekor rendelkeznie kell felelősségbiztosítással és a szerződésnek fenn kell állnia az elektronikus építési főnapló megnyitását követő 2 évig. A fővállalkozó kivitelezőnek legkésőbb a munkaterület átadásakor rendelkeznie kell felelősségbiztosítással és a szerződésnek fenn kell állnia legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig.

Keressen bennünket és felelősek leszünk az Ön felelősségéért!