Megfázás vagy influenza? Orvos látott már?

Vagy mi kérdezzük ezt ismerőseinktől vagy ők faggatnak bennünket két orrfújás között.

Ez a fura téli tavasz nagyon kedvez a vírusoknak, baktériumoknak, szinte mindenki náthás vagy köhög a környezetünkben.

Könnyen megfázunk, a 10 fokos melegben néha kiszaladunk kabát nélkül, csak pár perc, míg átvesszük a futártól a csomagot, vagy megiszunk egy kávét a kollégákkal a teraszon.

Ennyi idő pont elég arra, hogy összeszedjünk valamit, nem beszélve arról, ha tömegközlekedünk, vagy épp bevásárolni megyünk, ahol ránk köhögnek, ránk tüsszentenek. Nem elég, ha rendszeresen áttöröljük a kezünket antibakteriális kendővel, és vitaminokban gazdag ételeket eszünk. Bárki elkaphatja ezeket a téli nyavalyákat.

És ha megvan a tünet, mit csinálunk?

A háziorvoshoz csak akkor megyünk, ha lázunk van, hiszen se időnk, se kedvünk tíz-húsz másik beteggel ülni a váróban. Kalandvágyóknak jó ötlet víruscserére ez a megoldás, de a legtöbben először házi praktikákkal próbálkozunk. Aztán ha nem vált be a mézes tea pálinkával, elmegyünk egy gyógyszertárba, ahol a tévében látott készítmények közül kiválasztjuk a szín vagy reklám alapján a legszimpatikusabbat.

Ha szerencsénk van, használ, de legtöbbször nem. Hiszen azt se tudjuk, mi a bajunk. Így mire eljutunk az orvoshoz, hiszen végül csak rászánjuk magunkat, már akár valami szövődmény is felléphet.

Miért nem változtatunk ezen?

Ha van magánegészségügyi biztosításunk, ez az egész napokig tartó procedúra megspórolható akár egyetlen telefonhívással.

A 24 órás telefonos asszisztenciát felhívva egyeztetnek nekünk egy időpontot az orvosunknál, ahol a kényelmes váróteremben nem ücsörög még tíz krákogó, prüszkölő beteg rajtunk kívül. A vizsgálat után a kapott recepttel és kúrajavaslattal elmegyünk a gyógyszertárba, majd haza, és a tünetek megjelenése után szinte azonnal elkezdődik a gyógyulás.

Nem kell azon filózni, hogy ez most influenza vagy mandulagyulladás, hiszen azonnal szakorvosi véleményt és ellátást kapunk.

Ugye mennyire egyszerű?