Kalandozás a magyar egészségügyben

Mit tud a magán egészségbiztosítás, amit a TB nem? Mutatjuk!

Két 40-es éveinek közepén járó barátnő elhatározta, hogy tavaszi fáradságuk, lehangoltságuk miatt kivizsgáltatják magukat.

Julcsi TB biztosítással rendelkezik, ő elment a háziorvosához, ahol vagy másfél órát várakozott, míg sorra került, hogy laborbeutalót kapjon. Körülötte köhögnek, krákognak, és inkább pisilni sem ment el, mert a mosdóban nincs WC papír.

A laborbeutalóval másnap kora reggel sorba állt a vérvételre, reggel hétkor ő volt a 72-ik várakozó. Kilenckor vettek tőle vért, addig nem evett, és pisilni sem volt, hiszen a kórházban nem volt se papír, se zárható ajtó a mosdón.

Az eredményeivel másnap visszament a háziorvosához, újra várt pár órát, már a harmadik fél napját kérte ki a munkahelyén, ez másfél nap szabadság és egy száját húzogató főnök, hiszen semmi baja. Vagyis még nem tudják, van-e baja, hiszen 3 nap alatt csak a vérvétel eredményei vannak meg.

Igazából a háziorvosa sem érti, minek rohangál oda, hiszen nem fáj semmije, nincs eltörve keze-lába, tavasszal mindenki fáradtabb. Menjen el szabadságra, jobban jár- hümmög az orvos az orra alatt…

 

Erika egy éve rendelkezik magánegészség biztosítással, nála pont most aktuális egy teljes diagnosztikai vizsgálat, állapotfelmérés. E-mailen megkapja a vizsgálati és labor időpontot, és néhány perces várakozás után már szólítják is. Előtte gyorsan elszalad pisilni, még kézkrém is van a mosdóban, és kellemes relaxálós zene szól.

Minden vizsgálat egy helyen zajlik, a nővérek kedvesek, és a doktor úrtól még hülyeségeket is kérdezhet. Hogy például céklát egyen-e többet vagy spenótot, hogy jobb legyen a szervezetének vas értéke.

Van idő elmondani, hogy mostanában levertebb, fáradtabb az átlagosnál. Nem beteg, nem fáj semmije, de mégis megnyugtató, hogy figyelnek rá.

Nem kell többször elkéredzkednie a munkahelyéről, nem használt el feleslegesen szabadnapokat sem, így nyáron tud majd a családdal pihenni.

A magán egészségbiztosításért ugyan havi szinten fizetni kell, de annak terhére ezek a vizsgálatok ingyenesek, és két óra alatt végzett mindennel. Barátnője eközben még csak a vérvételi beutalót kapta kézhez.

Ön kinek a helyében lenne ebben az esetben?