Hogyan kerülhet a kórházi várólista elejére?

sztetoszkópMa, amikor szinte minden műtéti beavatkozásra, de még a kivizsgálásra is heteket, hónapokat kell várni, még hálapénzzel is nehezen kerülhetünk előrébb a várólistán.

A soron kívüli ellátásról azt gondoljuk, hogy csak súlyos százezreket, milliókat befizető VIP ügyfeleknek jár.

Pedig ez nem így van.

Ha rendelkezünk magán egészségbiztosítással, kikerülünk az állami ellátórendszer várólistájáról, és egy havi fix befizetett összegért cserébe soron kívüli ellátásra vagyunk jogosultak.

Mi az a várólista, miért is alakult ez ki?

Az állami egészségügyben szakágakra és vizsgálat valamint műtéttípusokra le van osztva, hogy mekkora összeget költhetnek el erre a kórházak havi szinten. Hiába áll rendelkezésre a legmodernebb diagnosztikai vagy műtéti eszközpark az intézményben a megfelelő szaktudású orvosi gárdával, az alulfinanszírozásnak köszönhetően ezek nem minden esetben vannak 100%-osan kihasználva.

 

Ma már a NEAK honlapján nyilvános, bárki számára elérhető, hogy egy-egy beavatkozásra adott megyében és kórházban mennyit kell várni. Több mint 20 ezer beteg vár jelenleg valamilyen műtétre, még egy egyszerű mandulaműtét is 61 nap múlva lehet esedékes. Térdprotézisre már 2020-as időpontokat is egyeztethetünk. Ha ki tudjuk várni.

Soron kívüli ellátást sokan a magánklinikáktól remélnek, ahol viszonylag gyors időpont egyeztetés után kiemelt tudású szakembergárda és a legújabb géppark áll a rendelkezésünkre. De egy-egy súlyosabb műtét itt tényleg milliós tételbe kerülhet, ha csak TB biztosításunk van.

Mi akkor a megoldás?

A magán egészségbiztosítást fizető ügyfelek részére ezek a magánkórházak a biztosításuk fejében végzik el a szükséges vizsgálatokat és beavatkozásokat. Nem a páciens fizeti ki a műtéti díjat és a VIP szobát, hanem ezt a biztosító intézi a biztosítása terhére.

Ugyanúgy, mint amikor a TB befizetése után az állami kórházban sem mi fizetünk, hanem a TB terhére végzik el a beavatkozásokat.

Csak az nem mindegy, hogy mennyit kell várnunk, és milyen körülmények között történik mindez.

Vagyis, ha rendelkezünk magán TB-vel is a meglévő kötelező egészségbiztosítás mellett, akkor valóban a várólisták kikerülésével jutunk egészségügyi ellátáshoz.

A magán egészségbiztosítás már havi pár száz forinttól elérhető, egyeztessen biztosítási alkuszunkkal, és előzze meg a várólistákat!